Familie van der Burg

De opa van mijn opa, heeft van zijn opa koeien leren melken. Van jongs af aan helpen op het land, voeren, oogsten en ploegen. Nu zeven generaties verder leert mijn vader het aan mij. Van klein af aan met vier zussen, in de overall, helpen. Dan kan je niet ontkennen dat het in het bloed zit, en als je dan ook de kans krijgt om het voort te zetten...

Het mooie aan ons bedrijf vind ik de cirkel die rond is, van koe tot kalf, van gras tot melk, en van die melk zelf Boerenkaas, karnemelk, boter en yoghurt maken. En zo ook het vlees. Alles moet kloppen, het moment van gras maaien, de verzorging van de koeien, het zo schoon mogelijk melken, de wrongel die de kaas wordt, en de aangezuurde melk die na het karnen boter en echte karnemelk is geworden. En als dan na het werk de boterham met kaas en het glas karnemelk zo smaken als je gehoopt had, maakt dat de cirkel weer rond. 


De zevende generatie boer bij familie van der Burg is nu aan zet. En ook met 4 dochters valt de appel gelukkig niet ver van de boom. Opvolgers betekenen nieuwe toekomst. En doordat de ruimte voor de melkkoeien in Berkel steeds beperkter werd moesten er nieuwe ideeën komen, maar de plek waar het zo lang geleden allemaal begon laat je niet zomaar gaan. Na een zoektocht kwamen we terecht op Hoeve Nieuw Bethlehem in Hazerswoude Dorp. 

Op deze plek hebben we genoeg grasland voor de melkkoeien, die we in een nieuw gebouwde stal sinds augustus 2019 houden. Hier hebben we de kaas en zuivel makerij ook naar toe verhuisd, iedere vrijdag zorgen we dat de verse zuivel weer in Berkel verkrijgbaar is.

 

 

De ruimte die hierdoor vrij kwam in de stallen bij Hoeve Zegenvrucht in Berkel kunnen we nu gaan gebruiken voor het aanhouden van ons eigen vleesvee. De kalfjes van verschillende vlees rassen die op Nieuw Bethlehem geboren worden kunnen op Hoeve Zegenvrucht gehouden worden. En zo hebben we over een tijdje ook eigen rundvlees in de winkel erbij.